Het nut van een groen dak

We zijn ons de laatste jaren bewust geworden van het feit dat we goed met de natuur moeten omgaan. We doen er al veel aan om de uitstoot van CO2 terug te dringen. We zien allemaal wel in dat de temperatuur van de aarde aan het toenemen is. Dat kan zo niet langer doorgaan. Wanneer de aarde steeds warmer wordt, zal dat voor ons catastrofale gevolgen hebben. Naast alle andere maatregelen die genomen worden, is ook een groendak erg in opkomst. De groene daken zijn populair aan het worden. Vooral personen die oog hebben voor de natuur maken gebruik van een groendak. Het is niet alleen mooi, maar draagt ook bij aan minder CO2 uitstoot. Ook de gemeentes hebben steeds meer oog voor een ecologische bedrijfsvoering. Een groendak is voorzien van een bepaalde vegetatie zoals kruiden, vetplanten en andere soorten. Er zijn er ook die heideplanten of duinplanten op het dak gebruiken. U kunt niet op alle daken bepaalde planten plaatsen. De hellingshoek mag zeker niet groter zijn dan 45 Graden. U moet, voordat u de planten aanbrengt eerst kijken hoe het zit met de waterafvoer. Het water moet op een natuurlijke manier kunnen wegstromen. In de praktijk kennen we de intensieve en extensieve groendaken.

Wat zijn de verschillen tussen de intensieve en extensieve groendaken?

Wanneer we over intensieve groendaken spreken, dan bedoelen we daarmee daktuinen. Dergelijke daken zijn voorzien van bomen, kruiden en struiken. Hierop kan gemakkelijk worden gelopen. Bij een dergelijke beplanting moet de dakconstructie erop berekend zijn. Bij een extensief groendak worden alleen maar vetplanten en mossen gebruikt. Zo’n dak dat praktisch niet beloopbaar is, heeft niet veel onderhoud nodig.

De aanschaf van de juiste planten voor een extensief groendak

Wanneer u niet weet welke planten voor uw dak geschikt zijn, dan kunt u die online bestellen bij Sedumplaza. U kunt bij Sedumplaza groenpakketten kopen van het merk Sempergreen. Sedumplaza is in België de enige webshop die dergelijke pakketten mag aanbieden. Wanneer u niet weet wat voor planten u op uw dak kunt aanbrengen, zijn de groenpakketten van Sedumplaza de beste manier om aan de juiste producten te komen. Een groendak is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor u eigen welzijn. Een groendak heeft een isolerende werking. Het is geluidsisolerend, maar ook houdt het in de zomer de hitte buiten en in de winter de warmte binnen. Door een groendak wordt het regenwater geabsorbeerd en vertraagd afgegeven. Daardoor zal de afvoer niet overbelast worden.