Waarom is een bouwkundige keuring zo belangrijk?

Een bouwkundige keuring is een onafhankelijk en nauwkeurig onderzoek naar de bouwkundige staat van een bestaande woning. Tijdens de keuring kijkt een bouwkundige onder meer naar de constructie van de woning, zoals de fundering, gevels en het dak, en naar de installaties voor gas, water en elektra. Door deze keuring krijg je op hoofdlijnen een beeld van de bouwkundige staat van de woning en inzage in de kosten om het huis in goede staat te brengen.

Waarom is het nodig?

Een bouwkeuring is belangrijk omdat het je kan helpen om onvoorziene (onderhouds)kosten te voorkomen, maar soms is een bouwkundige keuring ook verplicht. Bijvoorbeeld als je kiest voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Ook zul je waarschijnlijk een keuring moeten doen als de taxateur na taxatie van de woning een bouwkundig rapport adviseert. Of als bij de taxatie is geconstateerd dat er achterstallig onderhoud is van 10% of meer van de woningwaarde. Zo kan het handig zijn om bij het kopen van een woning in Lelystad of Almere een extra check te laten doen op de fundering.

Wanneer laat je het uitvoeren?

De keuring kun je het beste laten uitvoeren voordat je een bod doet op een woning of voordat je het koopcontract tekent. Zo kun je eventuele gebreken meenemen in je onderhandeling over de prijs of ontbindende voorwaarden. Je kunt ook een bouwtechnische keuring laten uitvoeren tijdens de drie dagen bedenktijd die je hebt na het tekenen van het koopcontract.

Welke onderdelen van de woning worden beoordeeld met een bouwkeuring?

Een bouwkundige keuring is een uitvoerig rapport en geeft een heel compleet beeld van de woning. Over het algemeen komen de volgende punten aan bod in zo’n bouwkeuring:

  1. Fundering: de basis van de woning die het gewicht draagt en verzakking voorkomt.
  2. Kruipruimte en/of kelder: de ruimte onder de begane grondvloer die zorgt voor ventilatie en toegang tot leidingen en riolering.
  3. Riolering: het systeem dat afvalwater afvoert naar het rioolnetwerk.
  4. Balken, vloerdelen en/of constructie: de dragende elementen van de woning die zorgen voor stabiliteit en stevigheid.
  5. Gevels: de buitenmuren van de woning die bescherming bieden tegen weer en wind en invloed hebben op het uiterlijk en de isolatie van de woning.
  6. Opstallen: eventuele bijgebouwen zoals een garage, schuur of tuinhuis die bij de woning horen.
  7. Dak en constructie: het bovenste gedeelte van de woning dat zorgt voor beschutting, isolatie en waterdichtheid.
  8. Dakbedekking: het materiaal dat op het dak ligt om het te beschermen tegen weersinvloeden, zoals pannen, bitumen of riet.
  9. Goten en hemelwaterafvoer: het systeem dat regenwater opvangt en afvoert naar het riool of een regenton.
  10. Schoorstenen: de uitlaat voor rookgassen van een open haard of kachel.
  11. Overstekken en/of boeiboorden: de delen van het dak die over de gevel heen steken om deze te beschermen tegen regenwater.
  12. Elektra: het systeem dat zorgt voor stroomvoorziening in de woning, bestaande uit een meterkast, bedrading, lichtpunten en stopcontacten.
  13. Water: het systeem dat zorgt voor watervoorziening in de woning, bestaande uit leidingen, kranen en sanitair.
  14. Gas: het systeem dat zorgt voor gasvoorziening in de woning, bestaande uit leidingen, kranen en apparaten zoals een cv-ketel of gasfornuis.
  15. CV, combiketel en/of gasgeiser: de apparaten die zorgen voor verwarming en warm water in de woning.
  16. Brandveiligheid: de maatregelen die genomen zijn om brand te voorkomen of te bestrijden in de woning, zoals rookmelders, blusmiddelen of vluchtwegen.
  17. Metalen en houten constructiedelen per verdieping: de onderdelen die gemaakt zijn van metaal of hout die invloed hebben op de constructie of afwerking van elke verdieping van de woning.
  18. Kozijnen, ramen en buitendeuren per verdieping: de onderdelen die zorgen voor daglichttoetreding, ventilatie en toegang tot elke verdieping van de woning aan de buitenzijde.
  19. Beglazing/waterslagen/ventilatie per verdieping: De onderdelen die betrekking hebben op het glaswerk (type glas), waterslagen (beschermende platen onder ramen)